Co přesně jsou speciální potřeby učení a jak je můžeme rozpoznat?

Pojďme se podívat na nejčastější typ specifické poruchy učení, kterou je dyslexie. Tato porucha se obvykle plně projevuje až s nástupem do základní školy. Dyslexie může způsobovat různé obtíže, ale nebojte, existují způsoby, jak ji identifikovat a následně podporovat děti, aby se mohly učit šťastně a efektivně. Pojďme společně objevovat, jak poznat a podpořit děti s dyslexií, abychom jim usnadnili cestu k úspěchu ve škole i v životě!

DYSLEXIE

Mezi základní projevy školáků – dyslektiků patří velmi pomalé a obtížné čtení a neporozumění čtenému textu. Často tato porucha učení bývá také doprovázena špatným pravopisem.

Je možné dyslexii rozpoznat i dříve?
Prvotními příznaky dyslexie mohou být např. opožděný rozvoj řeči, obtížné vyjadřování, malá slovní zásoba nebo neschopnost vytleskat slovo po slabikách. Ovšem nic z těchto obtíží nemusí nutně znamenat, že dítě bude opravdu dyslektik. Může jít pouze o vývojové opoždění, které se časem srovná, až dítě „dozraje“.

Zpozornět bychom rozhodně měli, pokud dítě zná abecedu, ale není schopno písmena spojit do slabik a slov nebo vidí písmenka a čísla zrcadlově (např. číslo 53 vidí a „čte“ jako 35). Při jakémkoli podezření je vhodné se obrátit na pedagogicko-psychologickou poradnu, kde s dítětem provedou odbornou diagnostiku a doporučí rodičům vhodný postup. 

Pomůcky pro dyslektiky
Pomoci dětem mohou vhodné pomůcky pro dyslektiky, které zajistí, že procvičování se stává
zábavnějším a tedy snadnějším. Učení by mělo děti bavit! Je tedy mnohem výhodnější, když děti budou trénovat čtení například v komiksu svého oblíbeného hrdiny, než když budou předčítat text v čítance. Co si takhle zahrát hry se slovy? Nebo křížovky a doplňovačky?  Nebo např. Dyslektická čítanka.

DYSGRAFIE

Dysgrafie znamená specifickou poruchu grafické stránky projevu, neschopnost napodobit a zapamatovat si tvar písmen, neschopnost psát čitelně, stejnosměrně, úhledně.

Příklady specifických chyb při psaní:
– obtížné zapamatování tvarů písmen
– nestejná velikost písmen, nedodržování a kostrbatost linie
– přepisování, obtížné spojování
– záměna tvarově podobných písmen (tiskacích, psacích)

DYSKALKULIE

Dyskalkulie znamená specifickou poruchu matematických schopností. Děti zaměňují matematické operace, např. místo sčítání násobí apod..

DALŠÍ SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ

Kromě zmíněných poruch učení existují mnohé další, jejichž existenci může být obtížné rozpoznat.

Obraťte se s důvěrou na naše odborníky v oblasti speciální pedagogiky, kteří vám poradí jak ve vašem případě postupovat a jaké metody učení zvolit.

Napište nám na e-mail nebo zavolejte: podpora@doucimete.cz, +420 778 982 030

Podobné příspěvky